Untitled design (51)

Importanța controlului oftalmologic periodic, odată cu înaintarea în vârstă

Alege să privești lumea cu ochi fără vârstă!

O vorbă din bătrâni spune că o modalitate de a preveni boala valorează cât 50 de tratamente pentru vindecarea ei. Prevenția este binevenită și recomandată în toate domeniile vieții, cu precădere, însă, în cel al sănătății. Mai mult decât atât, odată cu înaintarea în vârstă, prevenția, sub toate formele ei, trebuie să devină o prioritate.

Peste jumătate din populația globului suferă de afectiuni oculare, parte dintre care pot fi vindecate cu ușurință, atunci cand sunt preîntâmpinate. Simțul vizual este cel care guvernează multe dintre activitățile pe care le întreprindem și cel pe care ne bazăm în mod intuitiv. Astfel că, sănătatea ochilor nu trebuie neglijată, chiar dacă nu avem semne evidente că am avea o problemă. Studiile arată că peste 70% dintre români amână sau ignoră nevoia unui consult oftalmologic. Astfel, problema posibil vindecabilă la momentul potrivit, se poate transforma în afectiuni oculare mult mai greu de gestionat. Iar acest aspect capătă amploare pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Ce afectiuni oculare normale pot apărea odată cu înaintarea în vârstă?

Patologia pacienților vârstnici este rezultatul direct al procesului de îmbătrânire, astfel că o serie de afecțiuni sunt normale, ele apărând pe baza procesului de involuție al corpului. Printre acestea se numără:

 • presbiopia, care se instalează și evoluează destul de alert după vârsta de 40 de ani și care este corectabilă cu ajutorul lentilelor progresive multifocale;
 • reducerea dimensiunii pupilelor, fapt care necesită o lumină ambientală tot mai puternică;
 • scăderea acuității periferice;
 • senzația de ochi uscați, care nu mai sunt umectați cu aceeași ușurință în mod natural.

Aceste afecțiuni necesită și ele atenție și pot fi diminuate cu ajutorul prescripțiilor medicului oftalmolog, însă sunt normale, specifice vârstei, deci nu ar trebui să ne îngrijoreze.

Ce boli pot dezvolta pacienții vârstnici?

 • Bolile silențioase sunt acelea care reprezintă, cu adevărat, o amenințare și care pot fi depistate cu ajutorul controalelor periodice. Odată cu avansarea în vârstă, pacienții sunt supuși unui risc tot mai ridicat de a dezvolta afecțiuni ale globului ocular precum:

  • glaucomul – reprezintă un grup de afecțiuni oculare care conduc la deteriorarea nervului optic;
  • cataracta – duce la opacifierea cristalinului ochiului, care poate în primă fază să obtureze vederea, dar poate duce și la orbire;
  • retinopatia diabetică – reprezintă un risc crescut în rândul pacienților cu diabet, care provoacă deteriorarea progresivă a retinei;
  • dezlipirea de retină – straturile retinei se pot desprinde de ţesutul de bază, afecțiune care dacă nu este tratată la timp poate provoca pierderea vederii;
  • degenerescența maculară – este una dintre principalele cauze care duc la pierderea definitivă a vederii prin deterioarea maculei, o zonă mică de pe retină responsabilă cu vederea centrală.

  Cu cât sunt identificate mai rapid aceste afecțuni, cu atât avem o șană mai mare să le corectăm.

Care sunt factorii de risc care generează aceste afectiuni oculare?

 • Foarte multe ore petrecute în fața ecranelor de orice tip;
 • Genetici – antecedente familiale cu afecțiuni oculare de tipul celor enumerate anterior;
 • Antecedente personale de afecțiuni sau operații oculare;
 • Purtarea lentilelor de contact foarte mult timp;
 • Boli precum diabetul și hipertensiunea arterială;
 • Profesii migăloase exercitate mulți ani, care au extenuat ochii;
 • Tratamente medicamentoase care pot avea efecte adverse oculare.

Care sunt primele semnale de alarmă pe care ni le transmit ochii?

Deși în multe cazuri ochii nu ne transmit mesaje clare care să indice că ar avea un disconfort, există și cazuri în care o fac și este important să ținem de cont de ele. Printre acestea se numără:

 • Senzația de vedere dublă;
 • Vedere distorsionată;
 • Senzația de puncte luminoase pe ochi;
 • Durere oculară neexplicată;
 • Senzația de pierdere (temporară sau permanentă) a vederii la un ochi sau la ambii.

Acestea sunt doar câteva exemple de strigăt de ajutor primite de la ochii noștri cărora trebuie să le răspundem în cel mai scurt timp.

Cum putem preveni aceste afectiuni olculare?

Chiar dacă nu ești afectat de niciunul dintre tipurile de disconfort menționate anterior este recomandabil ca după vârsta de 40 de ani să efectuezi un control oftalmologic periodic. Astfel, o dată la 2 ani și anual sau chiar bianual după vârsta de 55 de ani, poti depista rapid orice fel de afecțiune care îți poate pune în pericol vederea. Un consult oftalmologic complet debutează cu o anamneză și continuă cu examinarea oculară prin care se testează acuitatea vizuală.  Se examinează corneea, irisul și cristalinul, se măsoară tensiunea oculară, dioptriile și se examinează fundul de ochi.

Cele mai multe afecțiuni oftalmologice manifestă simptome doar după ce ajung într-un stadiu avansat, astfel că șansele de corecție sau vindecare scad simțitor. Alege să fii cu un pas înaintea bolii și să ai grijă de ochii tăi înainte ca ei să îți transmită că au nevoie de asta. Te așteptăm în cabinetul nostru Thera Optic Med din Sibiu pentru consulturi de specialitate și pentru a ne asigura împreună că, indiferent de vârstă, ochii tăi vor vedea lumea ca în tinerețe.

Distribuie Articolul

Acest site foloseste cookie-uri si poate colecta anumite date personale in scopuri comerciale, pentru mai multe detalii accesati pagina de Definitii si Termeni.

preloader