Pentru o vedere de nota 10, indiferent de eră
Ochii in era digitala … Ne bucură mult faptul că ai luat o pauză de la activitatea ta pentru a citi acest articol, îți mulțumim! Totuși, acest lucru, ca și ceea ce, cel mai probabil, făceai înainte de această pauză, sunt activități recurente și de rutină. Dar care, pe termen lung, au un efect dăunător asupra calității vederii tale. Faptul că mare parte din zi îl petrecem în fața unui monitor erodează încetul cu încetul funcționarea optimă a ochilor. Orele petrecute la muncă, momentele de relaxare la un film, cursurile on-line, vizionarea unui videoclip… Chiar și perioadele de pauză în care navigăm pe rețele de socializare sau ne jucăm pe tabletă. Toate se reduc într-o foarte mare măsură la mediul digital.
Ce putem face?
Soluția cea mai simplă, aceea de a reduce drastic numărul de ore petrecut în fața monitoarelor, nu este și cea mai la îndemână. Astfel că este important să găsim alternative care nu să înlocuiască acest obicei, dar să îi diminueze din efectele negative. Persoanele care petrec 2 ore pe zi în fața monitorului sunt predispuse la o tulburare oculară digitală – Computer Vision Syndrome. Și oare câți dintre noi petrecem doar 2 ore pe zi astfel? Situația devine cu atât mai stringentă cu cât media de vârstă se lărgește pe zi ce trece. Tot mai mulți copii, unii chiar sugari, și tot mai multe persoane vârstnice deprind acest obicei. Simptomele care indică un disconfort sunt evidente și atât de recurente încât e posibil să devina obisnuinta și să nu le acorzi atenție. Ochii in era digitala sunt roșii, uscați și iritați. Pot apărea mâncărimi și senzație de arsură, oboseală oculară, vedere neclară. Totodată, pot apărea și dureri de cap, ceafă, gât și umeri, dificultăți de focalizare. Acestea sunt doar câteva dintre semnele prin care ochii tăi îți transmit că au nevoie de o pauză și de puțină înțelegere.
Iată câteva lucruri la îndemână pe care le poți face pentru a-ți mai relaxa puțin ochii și pentru a le da răgazul să funcționeze din nou, în parametri optimi:
Stai confortabil. Atât tu, cât și ochii tăi. Poziția corpului este foarte importantă. Caută să stai cu spatele drept și pe un scaun comod. Ecranul să fie poziționat la nivelul ochilor sau o idee mai jos, pentru a nu forța ochii ridicând privirea constant de la tastatură la ecran. De asemenea, ecranul trebuie să fie poziționat la 50-70 cm de privirea ta.
Lasă lumina să vină de peste tot, dar în mod controlat. Dacă în încăpere este întuneric și singura lumină care vine este de la computer, ochii tăi vor obosi mai repede. Asigură-te că dispozitivul este luminat corespunzător. Asta pentru a reduce pâlpâirile de intensități diferite care epuizează ochiul, dar și că în jurul tău este lumină. În mod ideal, naturală. Atenție, totuși, la excesul de lumină și de felul în care aceasta este direcționată.
Oferă timp de odihnă ochilor după un program stabilit de tine, nu doar atunci când ți-o cer ei. O regulă foarte simplă și ușor de inclus în rutina zilnică este 20/ 20/ 20. La fiecare 20 de minute neîntrerupte cu ochii într-un dispozitiv, ia-ți 20 de secunde în care să privești un punct fix aflat la20 metri distanță.
Utilizează ochelari potriviți pentru computer. Fie că porți ochelari cu dioptrii sau nu, este recomandat să porți o pereche cu protecție antireflex. Acest lucru este pentru lumina albastră dăunătoare, provenită din dispozitivele electronice. De asemenea, asigură-te că lentilele sunt curate, că nu sunt gresate, prăfuite sau zgâriate. Acesta lucru va supune ochiul la un efort suplimentar.
Un stil de viață sănătos, respectarea perioadelor de odihnă, consumul de alimente bogate în Vitamina A și acizi grași și cel de apă. Iată cateva lucruri pentru care ochii tăi îți vor mulțumi zi de zi.
Acordă timp exercițiilor pentru ochi. Unele sunt simple și rapide, care pot fi făcute oriunde și oricând. Rotirea ochilor, strângerea pleoapelor și deschiderea lor în mod succesiv, privirea în puncte fixe, sau așezarea unei palme peste pleoape pentru câteva secunde de relaxare. Poti alege să folosești diverse programe care să îți ofere sugestii de exerciții pe care le să le realizezi la un interval anume. Orice secundă pe care o investești într-o astfel de acțiune va aduce minute și ore de productivitate ochilor tăi.
Nu aștepta să îți transmită ochii că au nevoie de ajutor, alege să previi ceea ce le face rău. Toate exemplele de mai sus ar trebui să se transforme într-o rutină, iar nu într-o soluție de criză. Similar, vizitele la medicul oftalmolog ar trebui să se transforme într-un obicei recurent. Nu trebuie sa fie un obicei izolat, atunci când simțim că avem dificultăți oculare tot mai pronunțate.
Nu ține telefonul prea aproape de ochi. Cu cât folosim telefonul la mai multe activități, unele dintre ele de detaliu, pentru care în mod normal am folosi laptopul (scriere de mailuri, ședințe etc.) cu atât tindem să apropiem dispozitivul mai mult de ochi. Pe termen scurt pare a fi mai conforatbil, pe termen lung, însă, ochii obosesc mai tare.
Folosește o soluție salină. La primele semne de iritație a ochilor, specialiștii recomandă utilizarea unei soluții saline. Se aplica și se lasă să acționeze 10-15 minute în mod regulat. Este un remediu eficient de combatere a factorilor agresivi care cauzează disconfort ochilor.
Nu este nevoie să încerci să schimbi ceva ce nu poți controla, iar evoluția erei digitale este, cu siguranță, un astfel de exemplu. Cu toate acestea, poți influența efectele nocive pe care aceasta le au asupra calității vederii tale și, implicit, asupra calității vieții. Ori de câte ori ai nevoie de ajutor, de un sfat sau de un consult oftalmologic complet, te așteptăm în Cabinetul Thera Optic Med din Sibiu. Putem lua împreună deciziile potrivite pentru ca tu să te bucuri de o vedere de nota 10, indiferent de eră.