MATISM (9)

Importanța controlului oftalmologic periodic

Mai bine mai târziu decât niciodată nu este întotdeauna o variantă

Prevenția a fost și va rămâne cel mai bun tratament pentru orice tip de afecțiune. Acest lucru este valabil și în cazul vederii, ochiul fiind unul dintre cele mai importante organe din corpul nostru. Acesta transmite până la 90% dintre informațiile din mediul extern, creierului. Mai bine de jumătate din populația lumii suferă de afecțiuni oculare, parte dintre care ar putea fi evitate cu ajutorul prevenției. Dincolo de factorii ereditari sau genetici, ori de diverse accidente, stilul de viață este și el un aspect care sporește șansele de apariție a acestor afecțiuni. Vorbim despre privitul îndelungat în ecranul televizorului, laptopului sau al telefonului, lumina artificială în detrimentul celei naturale, alimentația, poluarea, forțarea ochilor. Toate reprezintă elemente de stres pentru sănătatea ochilor noștri. Cu aceste elemente ne confruntăm în mod sistematic zi de zi și care, practic, ne alcătuiesc realitatea.

Dincolo de aceste obiceiuri care, în timp, afectează tot mai mult acuitatea vizuală, există o serie de boli silențioase. Acestea evoluează progesiv și fără manifestări evidente, care pot fi depistate cu ajutorul unui control oftalmologic periodic.

Ambliopia

  • Boala ochiului leneș – este o boală care poate fi tratată doar în copilărie. Ea debutează până la naștere și se manifestă prin scăderea treptată a vederii, unilaterală sau bilaterală, fără o cauză anume. Aceasta evoluează până la vârsta de 6-7 ani și tot în acest interval poate fi tratată. Tratamentul ambliopiei este unul de durată.  Se pot vedea rezultate foarte bune dacă se începe devreme și se ține sub observație, prin controale periodice și purtarea permanenta a ochelarilor.  Este foarte important ca acesta să fie inițiat la vârste mici, deoarece la vârsta adultă tratamentul ambliopiei nu mai are rezultate, sau, cel mult, foarte slabe. La Thera Optic Med găsiți cele mai bune lentile cu protecție. Marca Essilor, Crizal Prevencia Junior,  aduc un aport mare în corectarea ampliopiei.

Glaucomul

  • Este cea mai silențioasă și mai periculoasă dintre boli. Glaucomul este un grup de tulburări oculare, care pune o presiune anormal de mare pe nervul optic și pe care îl deteriorează. Fibrele optice care transmit informațiile de la nivel vizual la creier sunt distruse progresiv, iar procesul evoluează prin restrângerea câmpului vizual periferic. Boala, deși comună cu precădere persoanelor mai în vârstă, poate apărea oricând și poate afecta pe oricine. Deoarece, în cele mai multe dintre cazuri, simptomele sunt aproape inexistente, în lipsa unui control oftalmologic periodic putem afla de instalarea bolii când este prea târziu. Glaucomul este a doua cauză de orbire la nivel mondial, dar prima cel mai greu de depistat și ireversibilă. Părțile ochiului afectate până la momentul instituirii tratamentului nu pot fi vindecate.

Degenerescența maculară

  • Din cauza îmbătrânirii țesuturilor este de așteptat ca, odată cu înaintarea în vârstă, să apară probleme la nivelul ochilor, iar degenerescența maculară este o astfel de situație des întâlnită. Pacienții de peste 60 de ani sunt mai predispuși la această boală, dar riscul este prezent și pentru persoanele care au antecedente în familie sau sunt fumători. Degenerescența maculară legată de vârstă este o boală care se manifestă prin pierderea acuității vederii centrale. Aceasta poate progresa într-un ritm lent sau alert, de la caz la caz. Uneori, simptomele nu sunt sesizabile, deoarece ochiul sănătos preia sarcina de a focaliza imaginea centrală. Boala poate evolua și duce la pierderea permanentă a vederii, astfel că vizita la un control oftalmologic cu regularitate este necesară. Prin purtarea de lentile de calitate cu protecție UV ca și prevenție  aceste simptome pot apărea mai târziu și într-un ritm lent. 

Cataracta        

  • Este una dintre cele mai frecvente boli oculare, constând în opacifierea progresivă a cristalinului. Cauzele sunt multiple și variate, printre cele mai frecvente. Prin acestea  enumăm: vârsta, expunerea prelungită la radiațiile solare, anumite afecțiuni și intervenții oculare anterioare, sau afecțiuni generale precum diabetul sau hipertensiunea. În anumite cazuri, simptomele cataractei pot fi confundate cu simptomele altei afecțiuni. Astfel că în cadrul unui control medical se poate depista cu ușurință despre ce este vorba. Pentru a întârzia apariția cataractei, lentilele heliomate Transition sunt cea mai bună alegere.  Dacă nu ești fanul lentilelor heliomate, gama Crizal oferă o protecție UV întraga zi.

Iată câteva exemple de afecțiuni, parțial asimptomatice, pe care, în lipsa unui control oftalmologic periodic, le putem depista când este prea târziu. Este important de menționat faptul că testele de vedere nu înlocuiesc examinările oftalmologice anuale. Testele vizează acuitatea vizuală și indică, cel mult, dacă pacientul are nevoie de ochelari de vedere pentru apropiere sau distanță. Acuitatea vizuală este o problemă de percepție subiectivă și de adaptare a vederii. Anumiți pacienți consideră că văd bine, cu o acuitate vizuală de 50-60% sau chiar de 10%. Pe de altă parte, alți pacienți acuză disconfort când acuitatea lor este aproape perfectă.

Cauzele scăderii acuității vizuale sunt multiple.

Scăderea acuității vizuale este cel mai frecvent întâlnit simptom în cabinetele de oftalmologie. Aceasta are repercursiuni asupra vieții de zi cu zi, afectând procese obișnuite și recurente precum citul, scrisul, șofatul, orientarea în spațiu etc. Cauzele scăderii acuității vizuale sunt multiple. În unele cazuri, poate fi vorba de un viciu de refracție care se poate corecta cu ajutorul ochelarilor de vedere.  Însă, în alte cazuri, poate fi vorba de un stadiu avansat al unei boli incurabile și ireversibile. Un examen oftalmologic complet este primul pas pe care îl poți face pentru a preîntâmpina acest lucru. Iată etapele pe care le presupune acesta:

  • Determinarea dioptriilor – cu ajutorul autorefractometrului se stabilește corecția optică necesară;
  • Biomicroscopia oculară – cu ajutorul acesteia se pot observa leziuni la nivelul pleoapelor, conjunctivei, corneei, irisului și cristalinului și se poate depista cataracta;
  • Măsurarea tensiunii oculare – este vitală în diagnosticarea precoce a glaucomului;
  • Examenul fundului de ochi – este  indicat pentru a stabili diagnosticul afecțiunilor retiniene, precum și gradul de afectare a organismului de către anumite boli precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat.

Controlul oftalmologic preventiv, începând cu vârsta de 3 ani și apoi recurent.  Pe măsură ce avansăm în vârstă, nu ar trebui să fie o opțiune generată de anumite simptome sau manifestări, ci o obișnuință constantă. În cazul multor afecțiuni vizuale, este preferabil ca acestea să fie descoperite din timp, deoarece astfel, severitatea simptomelor poate fi mai bine controlată. De asemenea, este vital de reținut faptul că cele mai grave boli oculare sunt silențioase. Depistarea lor se poate face exclusiv prin intermediul controalelor preventive. Te așteptăm în cabinetul nostru din Sibiu, Thera Optic Med, pentru a ne asigura că suntem cu un pas înaintea oricărei posibile afecțiuni.

Uneori mai târziu decât niciodată chiar poate fi prea târziu.

Apreciaza articolul
5/5

Distribuie Articolul

Acest site foloseste cookie-uri si poate colecta anumite date personale in scopuri comerciale, pentru mai multe detalii accesati pagina de Definitii si Termeni.

preloader