Header_brand_Crizal-Prevencia

Lumina albastră: prieten sau dușman?

De ce sunt importante lentilele cu protecție la lumina albastră dăunătoare?

Lumina albastră este, asemeni atomilor din atmosferă, peste tot în jurul nostru. Corpul o recunoaște și o asimilează încă de la naștere, astfel că nu mai suntem neapărat conștienți de ea, ci trăim cu ea într-o simbioză oarecum inerțială. Dar este ea benefică sau nu ochilor noștri, având în vedere că suntem expuși la ea în mod constant, atât în interior cât și în exterior?

Lumina albastră bună este cea care ne ajută să facem diferența dintre zi și noapte. Ne reglează somnul și echilibrul hormonal, ne ajută să ne păstrăm atenția, vigilența și sănătatea psihologică. Acest tip de lumină provine, de obicei, de la soare, deci dintr-o sursă naturală. Chiar și așa, prea multă lumină din spectrul ultraviolet și albastru-violet poate afecta ochiul uman. Astfel, este important să ne protejăm cu ochelari de soare cu protecție UV nu doar în sezonul cald ci, mai ales, în cel rece, dacă practicăm sporturi de iarnă și suntem înconjurați de lumina orbitoare a zăpezii. Lumina albastră care, însă, aduce cel mai mare prejudiciu ochilor este cea a lumii moderne, provenită din surse artificiale. Monitoare LED, tablete, becuri economice cu xenon, astfel că protecția UV este necesară și în interior, indiferent dacă avem sau nu nevoie de ochelari pentru corecția vederii.

Care sunt simptomele?

Aceia dintre noi care lucrează timp îndelungat în fața unui monitor, fără a lua pauze, acuză, de multe ori, simptome precum:

  • Dureri de cap (de intensități diferite, de regulă în jurul tâmplelor)
  • Ochi foarte uscați (mâncărime, usturime, vedere încețoșată)
  • Ochi iritați
  • Probleme cu somnul
  • Stare de greață, amețeală

Desigur, aceste simptome fizice atrag după sine o serie de simptome și disconfort emoțional, pe care nici unii dintre noi nu ni le dorim. Felul în care putem contracara rapid și eficient aceste simptome este purtarea lentilelor cu protecție la lumina albastră. Acest tratament poate fi aplicat pe orice tip de lentilă și este foarte ușor de întreținut. Mai mult decât atât, se poate aplica și pe lentile cu dioptrii zero. Pot fi purtate doar în acele momente în care expunem ochii în mod prelungit luminii albastre dăunătoare. Acest tratament acționează ca un scut între ochi și lumina albastră. Totodata, filtrează cantitatea și calitatea ei, lasând să treacă spre ochi doar aceea care ne este benefică. Are rol reglator pentru sănătate, în timp ce cea nocivă este blocată.

Printre beneficiile purtării unor astfel de lentile se numără:

  • O percepție mai bună a culorilor
  • O claritate mai mare
  • O capacitate mai mare de concentrare
  • Un somn mai odihnitor
  • Reducerea/ dispariția durerilor de cap și oculare
  • Reducerea cantității de lumină albastră care produce oboseală

Desigur, este recomandat ca această protecție să însoțească un stil de viață sănătos și atent la nevoile corpului nostru, care, de cele mai multe ori, ne indică momentul în care îl supunem unui disconfort. Momentul în care ochii ne atenționează că nu le este bine, este unul deja ușor tardiv, înseamnă că stresul la care îi supunem a atins, deja, cote mari. Putem preveni acest lucru prin pauze luate asumat, la un interval de timp, care să răcorească ochii.  Un exercițiu la îndemână este setarea unei alerte la fiecare 20 de minute, în care să ne îndepărtăm preț de 20 de secunde de monitor și să privim în zare, la minim 20 metri depărtare și ochii noștri ne vor mulțumi și răsplăti!

Lumina albastră: prieten sau dușman

Lumina albastră ne este atât prieten, cât și dușman. Și, asemeni celor mai multe lucruri din viață, diferența o fac echilibrul și cantitatea. Este important să păstrăm beneficiile luminii albastre și să ne protejăm de efectele ei nocive. Cum ochiul nu poate face asta în mod natural, lentilele cu protecție împotriva luminii dăunătoare sunt răspunsul rapid și sigur. Te așteptăm, cu drag, în cabinetul nostru, pentru a găsi împreună cea mai bună variantă pentru sănătatea ochilor tăi.  

Distribuie Articolul

Acest site foloseste cookie-uri si poate colecta anumite date personale in scopuri comerciale, pentru mai multe detalii accesati pagina de Definitii si Termeni.

preloader