WhatsApp Image 2024-03-06 at 15.11.40

Diferenta dintre hipermetropie si presbiopie

În lumea oftalmologiei, există o varietate de afecțiuni care pot afecta claritatea vederii și confortul vizual al unei persoane. Printre cele mai comune probleme se numără hipermetropia și presbiopia. Deși ambele pot cauza dificultăți în focalizarea obiectelor, există diferențe semnificative între aceste două afecțiuni. În acest articol, vom explora în detaliu aceste diferențe pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine aceste condiții oftalmologice.

Hipermetropia: Definiție și Caracteristici

Hipermetropia este o afecțiune oftalmologică în care o persoană are dificultăți în a vedea obiectele din apropiere clar. Obiectele îndepărtate pot fi văzute relativ mai bine. Această condiție apare atunci când ochiul este mai mic decât ar trebui să fie sau atunci când corneea sau cristalinul este subțire. Din cauza acestei particularități anatomice, imaginea obiectelor se formează în spatele retinei în loc de pe aceasta. Acest lucru duce la o vedere încețoșată la distanțe apropiate.

Simptomele hipermetropiei pot include dificultăți în focalizarea obiectelor de aproape, oboseală oculară, dureri de cap și chiar vedere dublă. Hipermetropia poate fi corectată cu ochelari sau lentile de contact.

Presbiopia: Ce este și Cum Se Manifestă

Presbiopia este o altă afecțiune oftalmologică care afectează capacitatea unei persoane de a vedea obiecte din apropiere. Această condiție apare odată cu înaintarea în vârstă și este cauzată de pierderea elasticității cristalinului ochiului. Cristalinul este responsabil pentru focalizarea imaginilor pe retină prin modificarea formei sale. Odată cu îmbătrânirea, cristalinul devine mai rigid, ceea ce face dificilă focalizarea pe obiecte aflate la distanțe apropiate.

Principalele simptome ale presbiopiei includ dificultăți în citirea textelor de aproape, necesitatea de a ține obiectele la distanță mai mare pentru a le vedea clar și oboseală oculară după activități care necesită focalizare îndelungată la aproape. Presbiopia poate fi corectată, de obicei, cu ochelari de citit sau progresivi si lentile de contact multifocale

Diferențe Cheie între Hipermetropie si Presbiopie

În ciuda similitudinilor lor, există câteva diferențe cheie între hipermetropie și presbiopie:

  1. Cauze: Hipermetropia este adesea cauzată de o anomalie a ochiului sau a corneei. În timp ce presbiopia este rezultatul procesului natural de îmbătrânire și pierdere a elasticității cristalinului.

  2. Vârsta de Apariție: Hipermetropia poate fi prezentă încă din copilărie, în timp ce presbiopia este rară la tineri și apare de obicei după vârsta de 40 de ani.

  3. Simptome: Deși simptomele ambelor afecțiuni includ dificultăți în focalizarea obiectelor de aproape, simptomele hipermetropiei pot apărea în orice moment al vieții, în timp ce presbiopia este legată de vârstă și apare în mod obișnuit în jurul vârstei de 40 de ani sau mai mult.

  4. Tratament: Hipermetropia poate fi corectată cu ochelari, lentile de contact sau intervenții chirurgicale, în timp ce presbiopia este de obicei tratată cu ochelari de citit sau bifocali, lentile de contact multifocale sau intervenții chirurgicale specifice.

În concluzie, deși hipermetropia și presbiopia au simptome similare și pot afecta capacitatea de a vedea obiecte din apropiere, există diferențe semnificative între aceste două afecțiuni în ceea ce privește cauzele, vârsta de apariție și modalitățile de tratament. Este important să consultați un optometrist pentru o evaluare corectă și pentru a determina ce opțiune de tratament este potrivită pentru dvs., indiferent de afecțiunea ochilor pe care o aveți.

Distribuie Articolul

Acest site foloseste cookie-uri si poate colecta anumite date personale in scopuri comerciale, pentru mai multe detalii accesati pagina de Definitii si Termeni.

preloader