MATISM (3)

Tot ce trebuie să știi despre boala ochiului leneș

Ambliopia, dușmanul leneș dar determinat al vederii

Vederea corectă este dată de funcționarea simultană a ambilor ochi. Ambliopia se instalează în momentul în care unul dintre ochi se lenevește și funcționează tot mai puțin, imaginile pe care le transmite către creier sunt neclare și încețoșate, astfel că acesta începe să prelucreze doar informația primită de la ochiul sănătos. Ambliopia nu este un viciu de refracție, precum miopia sau hipermetropia și nu poate fi corectată cu ajutorul lentilelor. De asemenea, ea nu poate fi identificată cu ușurință, mai ales în cazul copiilor, care de cele mai multe ori nu realizează că vederea le este asigurată aproape în totalitate de un singur ochi.

Când apare ambliopia?

Ambliopia, cunoscută popular drept boala ochiului leneș se instalează, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și afectează un singur ochi. Ea nu este congenitală, ci se instalează progresiv. La vârstele foarte mici, apariția ei nu trebuie să îngrijoreze, însă trebuie depistată și corectată până în jurul vârstei de 7 ani. Mai târziu, șansele de recuperare scad exponențial. Ambliopia poate apărea și dacă micuțul este mai miop mai sau hipermetrop la un ochi decât la celălalt, creierul primind același mesaj de a ignora informația neclară. Similar, și alte afecțiuni oculare care nu permit luminii să pătrundă pe retină în mod corect pot genera ambliopie.

Care sunt cauzele care generează boala ochiului leneș?

Deși ambliopia în sine nu este o boală de refracție care poate fi corectată cu ajutorul lentilelor, poate fi generată de o astfel de boală. Printre principalele cauze care generează boala ochiului leneș se numără:

 • Strabismul – în cazul ochilor nealiniați, este posibil ca imaginea proiectată în mod deviat pe retină să fie ignorată de creier;
 • Miopia sau hipermetropia – dacă diferența de dioptrie între ochi este mare, imaginea produsă de ochiul mai bolnav poate fi ignorată;
 • Cataracta congenitală – lipsa de stimulare vizuală poate duce și ea la ambliopie;
 • Genetic – dacă rudele de gradul I au suferit de ambliopie este posibil ca aceasta să fie moștenită;
 • Nerespectarea tratamentului prescris de medicul oftalmolog.

Care sunt simptomele ambliopiei?

Ambliopia este o boală silențioasă, pe care, sunt șanse mari, copilul nici să nu o observe sau conștientizeze, astfel că vizitele regulate la medicul oftalmolog încă din primii ani de viață sunt foarte importante. Iată câteva semne care îți pot indica un început de ambliopie:

 • Ochii nu se mișcă simultan în aceeași direcție;
 • Ochii nu fixează același punct;
 • Mișcări ample ale capului când se schimbă planul obiectului privit;
 • Copilul înclină capul într-o parte, mai ales când face o acțiune de aproape;
 • Evită să scrie sau să citească;
 • Are dficultăți de orientare în spațiu;
 • Plânge sau acuză durere când este acoperit ochiul bun;
 • A suferit o leziune opacă la nivelul corneei.

Este perfect normal ca cel mic să nu acuze nicio anomalie, deoarece el este obișnuit să vadă așa și nu realizează că un ochi este leneș, deoarece ochiul bun suplinește vederea pentru amândoi. De asemenea, este perfect normal ca nici părintele să nu își dea seama că este o problemă. Vizitele oftalmologice regulate reprezintă singura garanție ca boala să fie depistată la timp și corectată.

Cum se poate corecta ambliopia?

Primul pas în trataea ambliopei este ocluzia, acoperirea ochiului bun și forțarea ochiului leneș să își reia activitatea. Ocluzoarele sau plasturii pentru ochi, reprezintă soluția optimă, cu care cel mic se poate obișnui, treptat. Cu ajutorul ocluzorului, ochiul bun este acoperit o perioadă de timp, conform indicațiilor medicului oftalmolog, iar cel leneș începe, încet încet, să preia controlul. O alternativă pentru ocluzoare sunt picăturile oftalmologice, care reduc capacitatea ochiului bun, forțându-l pe celălalt să funcționeze. În paralel, se recomandă exerciții de terapie vizuală, care se fac atât în cabinetul medical cât și la domiciliu, urmând indicațiile medicului oftalmolog și monitorizând constant evoluția. După caz, medicul poate prescrie și purtarea de lentile de corecție.

Cu cât vârsta este mai fragedă, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari iar durata de tratament mai mică. Ambliopia nu poate fi operată, iar șansele de recuperare la vârste avansate sunt foarte mici. Ambliopia netratată la timp poate avea un impact major în viața viitorului adult, care va fi condiționat constant de această boală, fără a avea posibilitatea de a o mai corecta.

 

Astfel că, deși boala ochiului leneș este o boală a copilăriei, depistarea ei în timp util intră în atribuțiile adultului. Dacă ai identificat la micuțul tău unul dintre simptomele de mai sus, îți recomandăm să nu amâni o vizită în cabinetul Thera Optic Med în cel mai scurt timp. De asemenea, nu uita, boala este una foarte silențioasă, pe care să nu o depistezi nici tu, nici cel mic, astfel că un control de rutină este mai mult decât necesar. Nu lăsa dușmanul leneș și tăcut al micuțului tău să îi afecteze vederea de azi și viitorul de mâine.

 

 

Distribuie Articolul

Acest site foloseste cookie-uri si poate colecta anumite date personale in scopuri comerciale, pentru mai multe detalii accesati pagina de Definitii si Termeni.

preloader