Menu Close
MATISM

Ce este astigmatismul și cum ne afectează vederea

Nu lăsa astigmatismul să îți încețoșeze metabolismul

Astigmatismul este un viciu de refracție, care se traduce prin vedere neclară fie la apropiere, fie la distanță, fie în ambele situații. Această boală oculară atinge un număr foarte mare de persoane (aproximativ 2 treimi din populație). Are o incidență mai crescută în rândul tinerilor și al persoanelor vârstnice. Similar celorlalte vicii de refracție, și acesta poate fi corectat sau chiar vindecat.  Este important însă să îl depistăm la timp.

Ce este și cum apare astigmatismul?

Astigmatismul apare ca urmare a deformării unuia dintre elementele optice ale ochiului, cristalinul sau corneea. În mod normal, forma acestora este rotundă însă, atunci când apare astigmatismul forma devine ovală iar razele de lumină care pătrund în ochi sunt distorsionate, iar focalizarea se face în mai multe puncte pe retină. Din acest motiv, obiectele nu mai par clare, imaginile sunt tulburi, fie încețoșate, fie cu aspect dublu. Deși astigmatismul este un viciu de refracție de sine stătător, el poate fi asociat și cu alte anomalii oculare, precum miopia și hipermetropia. În toate aceste situații, cauza este aceeași, anume faptul că lumina nu mai este proiectată corect pe retină.

Care sunt cauzele?

Astigmatismul este o afecțiune cu o puternică componentă ereditară astfel că, în cazul în care ați avut astfel de antecedente în familie, sunt șanse mari să le fi moștenit. Totuși, există și alți factori care pot genera acest viciu de refracție.

  • Congenital – ne naștem cu astigmatism;
  • Ereditar – îl moștenim de la rudele de gradul I;
  • Poate apărea în urma unui accident la ochi;
  • În urma unei operații oculare care nu a decurs corect;
  • Persoanele cu diabet și/ sau cataractă sunt mai predispuse la a dezvolta astigmatism.

Care sunt principalele simptome?

Principalele simptome care ne indică faptul că am putea suferi de astigmatism sunt vederea neclară sau distorsionată și nevoia de a miji ochii pentru a focaliza. Pe lângă aceste, se adaugă și o serie de alte simptome, comune mai multor anomalii oculare, precum:

  • Dureri foarte puternice de cap;
  • Ochi obosiți;
  • Dificultatea de a vedea pe timp de noapte;
  • Inflamații ale pleoapei și/ sau a conjunctivei;
  • Liniile verticale sunt percepute mai clar decât cele orizontale (sau invers);
  • Tendința de a confunda literele cu cifrele atunci când citim;
  • Senzație de lăcrimare intensă.

Aceste simptome pot fi asociate astigmatismului, dar și altor boli oculare. Astfel, este important să ne adresăm unui medic oftalmolog care să ne ajute să identificăm cauza și să ne prescrie tratamentul corespunzător.

Astigmatismul este o boală oculară cu o răspândire foarte mare, care afectează persoane de toate vârstele. Există cazuri în care aceasta rămâne asimptomatică toată viața, și situații în care poate deveni sursa unor tulburări pronunțate de vedere care să afecteze desfășurarea activităților zilnice în parametri optimi. În cazul în care simptomatologia descrisă anterior vi se aplică, vă așteptăm în cabinetul Thera Optic Med din Sibiu pentru un consult amănunțit și pentru a găsi împreună cea mai bună soluție pentru o vedere clară, lipsită de orice urmă de disconfort.

Distribuie Articolul

Acest site foloseste cookie-uri si poate colecta anumite date personale in scopuri comerciale, pentru mai multe detalii accesati pagina de Definitii si Termeni.

preloader