Urmareste indeaproape vederea micutului tău
Grija pentru sănătatea și bunăstarea celor mici este, pentru orice părinte, o prioritate, iar sănătatea ochilor nu face excepție. Miopia este o afecțiune care se instalează cu ușurință și rapiditate. In multe situații, nu poate fi prevenită sau împiedicată ci, cel mult, ținută sub control sau încetinită. Studiile arată că fiecare a treia persoană este afectată de miopie, cu atât mai mult dacă membrii familiei suferă și ei de această afecțiune. Nefiind o boală dureroasă, este mai greu de depistat în cazul copiilor. Acestia nu se plâng de faptul că nu mai văd foarte clar. Totodata, ei nu realizează care este distanța până la care privirea ar trebui să ajungă în mod nestingherit.
Cauzele aparitiei miopiei
Există numeroase cauze care pot genera apariția miopiei. Dacă cea genetică și congenitală nu pot fi prevenite, ci doar ținute sub control, altele, pot fi depistate la timp. Miopia școlară este cea mai frecventă manifestare la copii.
De obicei, debutează în primii ani de școală și este corelată, în timp, cu procesul de dezvoltare al copilului. Există câteva semne care ne pot indica necesitatea unui control oftalmologic:
- Copilul mijește ochii pentru a vedea la tablă sau la televizor;
- Se apropie foarte tare cu tot corpul spre caiet, când își face temele;
- Acuză dureri de cap sau de ochi și fotofobie;
- Ochii lăcrimează fără motiv sau se înroșesc;
- Se freacă des la ochi, închide un ochi pentru a privi mai bine etc.
Fiecare dintre aceste indicii poate fi un semnal de alarmă care să anunțe necesitatea unui control oftalmologic. Chiar și fără observarea acestor simptome este recomandat un control periodic anual, pe toată durata creșterii. Scopul acestuia este de a depista și a tratata cât mai din timp orice probleme de natură vizuală. Odată identificată, miopia nu poate fi vindecată spontan, asemeni unei boli pentru care luăm medicația indicată de medicul specialist.
Cum se poate corecta?
Corectarea vederii în cazul miopiei la copii se face, în primul rând, cu ajutorul ochelarilor de vedere. Nu se poate asigura durata exactă în care aceștia trebuie purtați și nici faptul că ei vor vindeca, cu siguranță, afecțiunea. Rolul ochelarilor este de a controla ritmul de creștere a miopiei, mai degrabă decât de a oferi garanția unei vindecări.
Indiferent dacă cel mic are această afecțiune sau nu, este important să îi cultivăm obișnuința odihnirii ochiului. Activitățile în aer liber, timpul controlat petrecut pe telefoane, tablete, PC-uri și televizoare care obosește foarte mult vederea. Pauzele dese de la activitatea întreprinsă – scris, citit, desenat, jucat pe un device – și clătirea privii în zare, fără un punct fix, cât de des posibil, sunt toate exerciții mici, dar benefice pentru sănătatea ochilor lor. Prin controale periodice constante și atenție la semnalele non-verbale ale celui mic, putem depista și ține sub control această afecțiune chiar de la apariția ei.
Thera Optic Med vă stă, cu drag, la dispoziție pentru controale oftalmologice și optometrice, precum și pentru recomandări de tratament ulterioare investigației. Împreună cu liderul mondial în designul, producerea și personalizarea lentilelor de ochelari – Essilor oferim cele mai bune lentile, create special pentru copilul tîu. Te așteptăm să povestim despre sănătatea ochilor copilului tău și să ne asigurăm că, împreună, oferim un parcurs clar și nestingherit vederii lui. Vă puteți programa on-line pe site-ul nostru https://theraopticmed.ro/programare-online/ sau ne puteți suna pentru a stabili o întâlnire la numărul de telefon 0749687375.
Alege să nu scapi din vedere, vederea copilului tău.