Copy of Untitled (3)

Lentile de contact – Întreținere


Cutia lentilelor de contact este o parte crucială a întregii operațiuni care uneori este ignorată în mod nedrept.

Utilizarea corectă a tot ceea ce privește lentilele de contact – inclusiv cutia – este esențială pentru o bună sănătate a ochilor. Utilizarea lentilelor de contact prezintă deja un risc crescut de apariție a unor probleme precum ochiul uscat .

Atunci când avem ochii uscați, fie avem un deficit cantitativ al lacrimilor, glanda lacrimală producând o cantitate prea mică de lacrimi, fie lacrimile sunt produse în cantitate suficientă, însă ele se evaporă mult prea repede de pe suprafața ochiului, iar simptomele sale nu  sunt deloc distractive – uscăciunea, usturime, arsură, durere etc.


Pe lângă problema ochilor uscați care apar  odată cu purtarea lentilelor de contact, necurățarea cutiei , depozitarea și manipularea necorespunzătoare, vă poate aduce probleme suplimentare, cum ar fi diverse infecții.

Pentru a evita acest lucru, iată câteva greșeli pe care le puteți face fără să știți, în utilizarea lentilelor de contact.

  1. Nu vă spălați pe mâini înainte de a vă atinge cutia lentilelor de contact.

Dacă doriți să fiți felicitați pentru  modul în care utilizați lentilele de contact, trebuie să păstrați cât mai curat posibil orice obiect legat de lentile. De aceea, este atât de important să vă spălați mâinile cu apă și săpun înainte de a vă manipula cutia lentilelor de contact.

Dacă nu vă spălați pe mâini înainte de a vă atinge cutia, ați putea pune microorganisme de pe mâini pe ea  sau în ea, facilitând accesul agenților patogeni în ochi și provocând iritații sau infecții. De exemplu, ați putea ajunge la o conjunctivită, care apare atunci când bacterile, viruși sau alergeni vă inflamează sau vă infectează conjunctiva, membrana subțire care vă acoperă pleoapele și albul ochilor. Acest lucru poate duce la tot felul de simptome nedorite, cum ar fi roșeață, mâncărime etc

În mod clar, doriți să o evitați cu orice preț, așa că asigurați-vă că vă spălați pe mâini înainte de a vă atinge cutia lentilelor.

2. Nu vă spălați cutia după fiecare utilizare (sau deloc).

Dacă sunteți total sincer, sigur ați observat că cutia dvs. pentru lentile de contact are o acumulare solidă neidentificabilă. Sau poate chiar scame, rimel în cazul doamnelor și domnișoarelor

Cutia dvs. pentru lentile de contact este ca o mică farfurie. Bacteriile pot pătrunde acolo și pot crește, iar dacă nu vă curățați cutia în mod regulat aceste bacterii se pot așeza pe lentilă cât timp stau peste noapte.

Nu există o perioadă  oficială, cu privire la frecvența cu care ar trebui să curățați cutia lentilelor de contact, dar optometriști și medici oftalmologi vă sugerează să urmați instrucțiunile producătorului de soluție. Mulți vă recomandă să vă curățați carcasa după fiecare utilizare. Asta înseamnă să aruncați vechea soluție, să clătiți cutia cu soluție proaspătă, să o ștergeți cu un șervețel curat, apoi să o lăsați să se usuce la aer, cu capacele scoase.

3. Ori de câte ori spălați carcasa, folosiți apă de la robinet în loc de soluție pentru lentile de contact.

Când vă gândiți cum să spălați ceva, primul dvs. instinct ar putea fi să spălați  cu apă ca primul pas. Aceasta este de obicei o mișcare bună, dar nu atunci când vine vorba de cutia lentilelor de contact.
Introducerea lentilelor de contact în contact cu apa de la robinet este legată de un risc crescut de a dezvolta cheratită Acanthamoeba, o infecție corneeană severă care poate duce la pierderea permanentă a vederii. Este o infecție înfricoșătoare și foarte gravă. Cheratita Acanthamoeba apare din cauza unui microb care poate sta în apa de la robinet (și în apă distilată), se poate lipi de lentilele dvs de  contact și poate provoca o infecție. Dacă se întâmplă acest lucru, s-ar putea să aveți dureri de ochi, roșeață, vedere neclară, senzația că aveți ceva în ochi, sensibilitate la lumină. Întrucât utilizarea necorespunzătoare a lentilelor de contact este un factor de risc important pentru cheratita Acanthamoeba, este esențial să vă asigurați că nu lăsați apa de la robinet să atingă nimic care are legătură cu lentilele, inclusiv cutia dvs.

4. Nu cumpărați o cutie nouă pentru lentile de contact la fiecare trei luni..

Noi  recomandăm să schimbați cutia lentilelor de contact la fiecare trei luni, chiar dacă cutia dvs. pare imaculată. Bacteriile și alte microorganisme pot produce o substanță numită biofilm care se poate forma și poate ajuta bacteriile să se „ascundă” de dezinfectant în soluția de lentile de contact. Nu puteți vedea de fapt acest biofilm, deci este foarte bine să înlocuiți carcasa la fiecare trei luni, indiferent dacă pare sau nu că este nevoie.

5. Completați vechea soluție în loc să aruncați soluția veche și să reumpleți  cu lichid proaspăt de fiecare dată.

Când este plină de lichid, cutia lentilelor de contact este caldă și umedă. Acest lucru se întâmplă să fie genul de mediu în care microorganismele precum bacteriile și ciupercile prosperă de obicei. Când adăugați soluție peste cea veche împingeți tot ce ar fi putut crește acolo mai adânc. Pur și simplu creați un mediu  propice bacterilor.  În loc să faceți acest lucru, asigurați-vă că de fiecare dată scăpați de vechea soluție, apoi continuați cu spălarea acesteia înainte de a adăuga în cele din urmă o soluție nouă, pentru a vă stoca lentilele de contact.

6. Pentru a încerca să extindeți cât mai mult timp utilizarea lentilelor de contact, le stocați pe cele vechi cu o soluție nouă.

Depozitarea unor lentile de contact vechi  cu soluție nouă ar trebui să le ajute să le revitalizezi, nu?

Din pacate, nu. Soluția de lentile de contact nu extinde ciclul de uzură sugerat al lentilelor de contact. Ar trebui să aruncați lentilele de contact la timp, indiferent dacă le-ați purtat sau nu pentru întreaga perioadă de utilizare. De exemplu, dacă aveti lentile de contact pentru 30 de zile, dar ajungeți să vă purtați ochelarii timp de 15 din acele zile, ar trebui să renunțați la lentilele de contact la 30 de zile după ce ați început să le utilizați. Trebuie să fiți atenți la perioada de purtare a lentilelor de contact, în funcție de producător. Există producatori care recomandă purtarea lentilelor doar 14 zile.

7. Îți păstrezi cutia în baie, nu într-un mediu mai puțin umed.

Apropierea de chiuveta de baie pare un lucru bun, nu?

Problema este că, prezintă cel mai mare risc de a deveni contaminat atunci când îl păstrați într-un mediu umed precum baia.

Nu numai asta, în baie se poat pulveriza agenți patogeni precum E.coli și salmonella în aer atunci când vă spălați. Acele picături mici pot ateriza pe cutie, de unde le poți transfera prea ușor în ochii tăi. Nu înseamnă că veți avea o  infecție a ochilor pur și simplu pentru că cutia lentilelor de contact este în baie. La urma urmei, o mulțime de oameni fac asta de ani de zile fără probleme și poate că ești unul dintre ei. Însă, dacă sunteți îngrijorat și doriți să vă păstrați ochii cât mai siguri posibil din punct de vedere uman, urmăriți să păstrați cutia lentilelor de contact într-un mediu curat, cu umiditate scăzută, în timp ce lentilele se dezinfectează.

Dacă sunteți purtător de lentile de contact și aveți de-a face cu orice simptom ciudat al ochilor, consultați-vă medicul oftalmolog și fiți sinceri cu privire la obiceiurile de folosire a lentilelor de contact. Multe probleme oculare au simptome similare, indiferent dacă aveți de-a face cu ochi uscați, ochi roz, cheratită Acanthamoeba sau cu totul altceva. În loc să încercați să vă autodiagnosticați și să abordați singuri problema, consultați-vă medicul. În acest fel veți ști exact cu ce aveți de-a face și puteți găsi cea mai rapidă cale spre vindecare.

În cabinetul Thera Optic Med poți beneficia de consultație, în vederea dioptriilor și consultanță în alegerea lentilelor de contact potrivite pentru tine.

Distribuie Articolul

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Acest site foloseste cookie-uri si poate colecta anumite date personale in scopuri comerciale, pentru mai multe detalii accesati pagina de Definitii si Termeni.

preloader