Menu Close
MATISM (7)

Glaucomul, dușmanul invizibil și ireversibil al vederii

Nu te lăsa orbit de lipsa simptomelor, fă un control oftalmologic preventiv

Glaucomul este o boală vicleană, silențioasă, care se instalează în tăcere și evoluează cu pași mici, dar siguri, fără niciun semn de avertizare. Momentul în care apar primele tulburări de vedere care pot fi asociate cu această afecțiune este, de cele mai multe ori unul avansat, în care boala nu mai poate fi tratată. Glaucomul este a doua cauză de orbire la nivel modial, dar prima cel mai greu de depistat și ireversibilă. Astfel că, singura metodă de a o preîntâmpina este aceea de a înțelege cum acționează și de a efectua cu regularitate controale oftalmologice complete. Iată în cele ce urmează tot ceea ce trebuie să știi despre dușmanul invizibil al ochilor tăi.

 

Ce este glaucomul?

Glaucomul este un grup de tulburări oculare, care pune o presiune anormal de mare pe nervul optic și pe care îl deteriorează. Acesta fiind responsabilul pentru o vedere sănătoasă. Fibrele optice care transmit informațiile de la nivel vizual la creier sunt distruse progresiv, iar procesul evoluează prin restrângerea câmpului vizual periferic. Boala, deși comună cu precădere persoanelor mai în vârstă, poate apărea oricând și poate afecta pe oricine. Dacă este identificată în stadiu incipient, procesul deteriorării vederii poate fi prevenit și chiar încetinit. Pacientul este nevoit să urmeze un tratament întreaga viață. Cu toate acestea, orice pierdere a vederii s-a produs până în momentul depistării bolii este ireversibilă.

Cum se manifestă glaucomul?

În cele mai multe dintre cazuri, glaucomul este o boală asimptomatică, care nu avertizează pacientul în niciun fel de instalarea ei. Momentul în care acesta începe să observe scăderea acuității vizuale periferice este unul tardiv. Dacă, totuși, apar anumite simptome, acestea includ vederea încețoșată și formarea de halouri în jurul punctelor luminoase. În situațiile în care glaucomul are o evoluție rapidă, poate cauza durere oculară intensă și dureri puternice de cap.  Starea de greață și voma sau înroșirea ochilor sunt manifestări care, însă, apar cu o frecvență redusă. În general sunt afectați ambii ochi, unul dintre ei suferind de efecte mai severe.

Singurul mod cert de a descoperi și trata această afecțiune este vizita la medicul oftalmolog, care poate depista în fază incipientă apariția lui. Prin intermediul tomografiei de nerv optic, glaucomul poate fi diagnosticat înainte ca acesta să aibă manifestări clinice și prescris tratamentul potrivit.

De câte tipuri este glaucomul?

Glaucomul este fie o boală primară, de sine stătătoare, fie una secundară, consecință a altor boi oculare sau a utilizării unei anumite medicații. Similar, acesta poate fi cu unghi închis sau deschis, adică în formă acută sau cronică. Iată care sunt principalele forme de glaucom:

  • Glaucomul cu unghi deschis (cronic) – este cea mai comună formă a bolii. Acesta nu provoacă simptome și se manifestă prin pierderea lentă și treptată a vederii. De cele mai multe ori, produce daune ireversibile înainte de a fi depistată;
  • Glaucomul cu unghi închis (acut) – este forma cea mai urgentă a acestei boli. Umoarea aposă se blochează brusc, ceea ce duce la o presiune puternică și dureroasă asupra nervului optic. Această formă de glaucom poate duce la orbire ireversibilă în doar câteva zile. Controlul medical nu trebui amânat sub nicio formă;
  • Glaucomul congenital – copiii care se nasc cu această boală prezintă simptome ușor de depistat. Acestea pot fi: ochii tulburi, lăcrimarea excesivă, mărimea anormală a ochilor sau disconfort la lumină. Această formă se transmite între membrii aceleiași familii și, dacă se intervine la timp, copilul poate să nu își piardă definitiv vederea;
  • Glaucomul cu tensiune normală – factorii de risc pentru această formă a bolii sunt ereditatea, hipertensiunea arterială sau anumite afecțiuni cardiace. Acestea afecteaza vederea chiar dacă presiunea intraoculară este una normală;
  • Glaucomul secundar – există mai multe tipuri de glaucom secundar, ele fiind efectul unei alte leziuni oculare, a cataractei, a unor tumori sau chiar a prescripției unei anumite medicații. Glaucomul neovascular este un astfel de exemplu, care poate fi cauzat de diabet sau de hipertensiune arterială sau glaucomul pigmentar, în care pigmentul din iris se desprinde și ajunge să blocheze canalul de drenaj al globului ocular.

Care sunt factorii de risc?

Deși nu există o serie de cauze concrete care să ducă la apariția glaucomului primar, specialiștii enumeră câțiva factori de risc pe care să îi avem în vedere:

  • Factorul ereditar, rude în familie care suferă de glaucom;
  • Vârsta de +60 de ani;
  • Existența unor boli care îl pot genera, precum diabetul zaharat, boli cardiovasculare, hiper sau hipotensiune arterială;
  • Moștenirea genetică;
  • Miopia severă sau hipermetropia;
  • Traumatisme sau operații oculare anterioare;
  • Administrarea de corticosteroizi, cu precădere picături oculare care conțin această substanță.

Cum se tratează glaucomul?

Odată ce glaucomul a afectat nervul optic, daunele produse până în acel punct sunt ireversibile. Astfel că tratamentul variază în funcție de momentul depistării acestei afecțiuni, precum și de tipul ei. În urma prezentării istoricului medical al afecțiunii, precum și a unei examinări complete a ochiului, medicul oftalmolog poate prescrie tratamentul corespunzător, care să ajute la scăderea tensiunii intraoculare. Acesta poate consta în administrarea de picături oculare sau tratament medicamentos, precum și tratament cu laser sau intervenție chirurgicală. Tratamentul acestei afecțiuni nu este unul curativ. Odată instalată, boala nu poate fi vindecată, ci doar ținută sub control și încetinite efectele ei. Neavând niciun fel de manifestare zgomotoasă, riscul ca vizita la un control să se producă prea târziu este unul foarte mare. De asemenea, evoluția formei celei mai întâlnite fiind atât de lentă, efectele produse zi de zi asupra vederii sunt insesizabile.

Alege să fii cu un pas înaintea instalării unei boli ireversibile și să faci controale oftalmologice periodice. Dacă nu poți preveni apariția glaucomului, poți, însă, preveni efectele lui dezastruoase. Te așteptăm în cabinetul nostru oftalmologic din Sibiu, Thera Optic Med, pentru controale complete și complexe, cu ajutorul cărora să nu fii luat prin surprindere. Nu te lăsa orbit de lipsa simptomelor, alege prevenția!

Distribuie Articolul

Acest site foloseste cookie-uri si poate colecta anumite date personale in scopuri comerciale, pentru mai multe detalii accesati pagina de Definitii si Termeni.

preloader